Header Image

De Podoloog

Wat doet de podoloog? 

De podoloog richt zich op het voorkomen en behandelen van voetproblemen, voetfunctie stoornissen en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaaat. Om tot een goed oordeel te komen waardoor de klachten worden veroorzaakt, vindt er een uitgebreid onderzoek plaats d.m.v. podografie, podoscopie en functieonderzoek.

Podologische correctiezolen

Podologische correctiezolen zijn soepele handgemaakte inlegzolen die opgebouwd zijn uit rubber en/of kurken elementen en afgewerkt met leer. De methode is gericht op een actieve stimulans van verschillende spieren, op deze manier wordt de juiste lichaamsbalans hersteld en kunnen klachten sterk verminderen of zelfs volledig verdwijnen. De podologische correctiezolen zijn er voor volwassenen en kinderen vanaf ± 8 jaar.

De normale voet

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met zo’n houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymetrie in de houding is normaal.

De platvoet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Rechts is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.

De holvoet

Hiernaast ziet u aan de linkerkant de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.

Ortheses

In sommige gevallen zijn alleen podologische correctiezolen niet voldoende, en zijn er meer hulpmiddelen nodig; een orthese. Deze zorgt voor correctie van bijvoorbeeld hamertenen, tenen die over elkaar heen gaan of bij een likdoorn op een teen.

Top